2018-01-20

wieprzowina z pochrzynem i szparagami

To danie było dla mnie jak grom z jasnego nieba: czyli można sprawić, by chińska smażenina była lekka w konsystencji i smaku! No i mój ukochany ostatnio pochrzyn - właśnie w takiej wersji kocham go najbardziej.

Składniki:
  • wieprzowina
  • pochrzyn
  • zielone szparagi
  • duża papryka
  • zielona cebulka albo por
Wykonanie:
  1. Przygotować składniki: pokroić w plasterki mięso, w romby pochrzyn (pamiętajcie, że pochrzyn trzeba pokroić dość cienko) i paprykę, a w ukośne rurki długości kciuka cebulkę i szparagi. Proporcje składników można dobrać dowolnie, choć najlepiej jest, gdy są dość podobne.
  2. Przygotowanie najlepiej zacząć od pochrzynu, bo w czasie, gdy będziemy myć i siekać resztę, on sobie już będzie spokojnie leżakował w czystej wodzie.
  3. Rozgrzać w woku tłuszcz; dorzucać składniki w kolejności cebulka - mięso - papryka - pochrzyn - szparagi. Gdy tylko pochrzyn "dojdzie", danie jest gotowe.

2 komentarze:

  1. jednak wyglada na tluste, ocieka tluszczem. A jaka wieprzowina, moga byc nasze schabowe? Szparagow nie trzeba wczesniej jakos przygotowac? Przeciez one lykowate. Gdzie ja ten pochrzyn dostane... Slysze o nim od 3 lat co najmniej, a nigdzie nie widze u nas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielone szparagi można zajadać nawet na surowo :) No i - oczywiście muszą być świeże i chrupiące, nie łykowate. Jest trochę tłuste, jak wszystkie smażone dania, tego nie przeskoczymy. Ale według mnie pyszne :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.